Ljudkonsultens ljudmanifest

Hör upp!

Vi vill tala, lyssna och leva i en värld som är bra för våra öron. Vi vill kunna gå till arbetet utan att trafik och glasigloos och lövblåsare stör. Vi vill avsluta varje arbetsdag utan att ha tröttats ut av lågfrekvent buller, välja restaurang där vi kan njuta av mat och gå till sängs där inga oönskade ljud kommer in eller når ut.

När vi är i fara vill vi höra instruktioner från goda högtalare. Vi vill ha starka hjärtan och god hörsel – för vi vill leva och höra och delta längre.

Bra ljud på jorden är en fråga om engagemang, om gemenskap om hänsyn – vår hälsa. Tystnad är inte en plats vi vill nå, det är en riktning vi vill gå.

Därför lyssnar vi efter lösningar som skapar bra ljud på jorden; Tyst asfalt, mjuka hjul och välsmorda gångjärn. Hus med mjuka ytor, dämpade hörlurar, fläktar som ventilerar försiktigt, tysta motorer och däck, öronproppar som släpper igenom tal men inte buller.

Vi vill välja bort det som skadar och stör. Vi vill välja fram ljud som musik, applåder, ljuden som är mänsklig gemenskap och det lilla barnets första skrik. Hjälp mig att göra bra ljud på jorden.

IMG_7050

…………………………………………………………….Lars Bergh Ljudombudsmannen.se